2010. december 5.

Az ivóvíz szerepe

Szervezetünkben a víz szerepe annyira alapvető, hogy ha pl. az emberből két liter hiányzik, akkor súlyos vízhiányos állapotba kerül. A víz tehát nem csupán fontos alapanyag, hanem egy nagyon érzékenyen beállított egyensúlyra törekvő vízháztartás alkotórésze. Az ember átlagos sűrűsége 1020 - 1040 gramm/liter, ami mindössze 2-4%-kal több a tökéletesen tiszta (ásványi anyagoktól mentes) víz sűrűségénél. Belátható, hogy az emberi test, így szöveteink víztartalma kémiailag egy igen híg oldatnak mondható. Ha konyhasó és tiszta H2O összekeverésével szeretnénk kifejezni egy ember átlagos koncentrációját, akkor egy liter vízben, kb. 5-10 gramm konyhasó feloldásával keletkezik ugyanez a kémiai sűrűségű oldat.
Az élő szervezetek folyadékháztartásukat tekintve, hasonlítanak egy liter vízben egy csipet konyhasó keverékéhez. Rendkívül fontos tehát, hogy milyen ásványi anyag tartalmú ivóvizet fogyasztunk. Ha elérjük, hogy az ivással bevitt víz sűrűsége alacsonyabb a testünkben lévő sejtnedvek sűrűségénél, akkor és csak akkor beszélhetünk normális kiválasztásról, mert ebben az esetben van a bevitt víznek oldóképessége. Ha ivóvizünk, üdítőitalaink, ételeink "töménysége" magasabb a sejtnedveink "sűrűségénél" ozmotikus nyomásánál, akkor a bevitt víznek nincs oldóképessége és elvízteleníti a sejteket. Ez a sejt egyensúlyzavarához vezet és a vesénk is túlterhelté válik, képtelen kiválasztani.

Az eredmény allergia, bélpanaszok, magas vérnyomás, izületi fájdalmak, meszesedés, rák-, cukor-, vese-, májbetegségek, elhízás, stb. Az ivóvíz ásványi anyag tartalmának szervezetünkre gyakorolt hatását dr. Morrel vizsgálta, és az alábbi összefüggéseket állapította meg:
- a 375 mg/l feletti ásványi anyag tartalom kifejezetten káros és lerakódásokat okoz,
- a 150 mg/l felettieknek a kiválasztásra nincs pozitív hatása,
- a 95 mg/l alatti ivóvizek segítik a kiválasztást,
- a 60 mg/l alattiak nagyon jó méregtelenítik, salaktalanítják szervezetünket.
Ha dr. Morrel táblázatát végiggondoljuk, felismerjük, hogy: egészségünk legfontosabb jótevője az alacsony ásványi anyag tartalmú TISZTA VÍZ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése